Vad vi säljer (2024):
- Potatis (KRAV) för självplock från augusti och några veckor in i september.
- Potatis (KRAV) från vårt lager, under perioden oktober- april. De flesta brukar köpa en säck i taget (omkring 10 kg), men det går också bra att köpa större mängder (då med rabatt förstås).
- Lammkött (KRAV-uppfött, 100% ”grassfed”) – finns vanligen vid ett tillfälle i juni och ett i augusti. Finstyckat, vacckumförpackat, tydligt uppmärkt. Hela eller halva lamm.
- Lammskinn/fårskinn med Rya, från gårdens egna djur.
Skinnen är beredda i Tranås. Finns oftast i lager året om. - Ryaull, svart, vit eller brun – säljs i mån av tid på hösten i mindre mängder.
Gårdens nuläge och förhistoria
Myllans gård är belägen i Yttre Åkulla, Västerbotten, i den bördiga Dalkarlsådalen. Jordbruket har varit KRAV-certifierat alltsedan KRAV startade år 1985.
Gården etablerades omkring 1820-talet när ett av barnen till ”Näcken i Åkulla” (Christian Andersson Åberg) ville skapa en ny bosättning i byn för sig själv och sin fru.
Spåren av människor i Åkulla går tillbaka till Stenåldern, vilket ett unikt spjutfynd visar:
På bronsåldern bedrevs organiserad handel från Bygdeåområdet, troligen främst med skinn. En hel del gravar från den kulturen finns kvar i Åkullas närområde:
I Åkulla har det bedrivits jordbruk åtminstone sedan medeltiden, och troligen mycket längre än så. Pollenanalyser antyder att jordbruk i liten skala var etablerat i Västerbotten redan för 2500 år sedan, och integrerad växtodling och djurhållning var etablerad omkring år 500 e.Kr.
På vikingatiden etablerades med all sannolikhet en handelsplats på ”Bygdön” vid Skinnarbyn i nuvarnade Bygdeå. Handeln med skinn gick främst mot Republiken Novgorod i nuvarande Ryssland, som sålde skinnen vidare mot bland annat det Östromerska riket. Det jordbruk som behövdes för att försörja Skinnarbyn på den tiden bedrevs rimligen i Dalkarlsådalen, eftersom det i stort sett saknades odlingsbar åkermark omkring Bygdeå på den tiden .